I zen i hjemmet: Tips til at få et sundt hjem
I gennemsnit bruger vi mennesker to tredjedele af vores tid derhjemme, og hele 90% af dagen er vi indenfor. Derfor er det ikke mærkeligt, at den måde vi indretter og udnytter vores hjem på, har enorm indflydelse på vores generelle helbred og sundhed.
Vores hjem skal indrettes og designes sådan, at vi hjælper os selv til at træffe de rigtige valg for vores eget bedste. Og der er masser af lavthængende frugter, som kan forbedre dit hjem. Her mener jeg ikke nødvendigvis, hvordan dit hjem ser ud rent æstetisk, men også forbedringer, som gør det lettere for dig at opbygge sunde vaner og et stærkt helbred, imens du får udnyttet de wellnessmuligheder, du har.
Derfor har jeg her samlet en række fantastisk tips til dig, der gerne vil udnytte de fantastiske gaver, som følger med, når du starter din rejse mod et sundere liv i dit eget hjem.
1. Skab rum til wellness
I en tid, hvor vi alle sammen har en fortravlet hverdag, er det vitalt at skabe en fast rutine, hvor du afsætter tid til ro. Tid, hvor du kan genskabe kontakten til dig selv og blive groundet. Flere og flere designere skaber rum til det mentale velvære, og det er en god idé. Den digitale tidsalder er en katalysator for stress, men dit hjem skal ikke være et sted, som stresser dig – tværtimod.
I dit hjem skal du lave et område – en zen zone – som er afsat til afstressning. Tænk over, hvordan lyset falder i rummet, om der er god plads væk fra rod, og hvordan farverne på væggene er. Er det farver, der gør dig glad? Er luften i rummet ren? Måske bør du investere i en affugter, eller måske trænger du til at lufte ud. Stil dig på det område i dit hjem, som du vil gøre til din nye zen zone, og mærk, hvad der skal laves om, før det hjælper dig af med bekymringer og stress.
I zonen afsætter du tid til at fokusere på, hvordan du har det. Smid din telefon og tablet væk, imens du i stedet nyder den tid, som du bevidst har afsat til dig selv. Du kan for eksempel lave mindfulness-øvelser eller meditere. Meditation er et fantastisk redskab til at afstresse, og kan i øvrigt sikre dig færre ture til lægen. Du kan også dyrke yoga eller bare ligge, hvis det er det, du har behov for. Sæt eventuelt afslappende musik på anlægget imens.
Hvis du synes, at der ikke er tid, så prøv at afsæt så lidt som 5 minutter om dagen. Lidt er bedre end ingenting.
2. Tag naturen med indenfor
Naturen er lig med liv. At omgive sig med grønne planter kan give den samme fornemmelse som at stirre ind i flammerne fra et bål. Så tag planterne med indenfor, og find ro i at passe og pleje dem. Planter er på mode og passer ind i ethvert rum. Det er selvfølgelig oplagt at dekorere din zen zone med masser af planter, som kan være med til at booste din tryghed og endda have flere positive effekter på dit helbred.
Planter skaber sundhed, og det er ikke bare noget, jeg siger. En undersøgelse har vist, at det kan sænke dit stressniveau at interagere og passe planter og de medvirkende i undersøgelsen blev målbart beroliget af at passe planter i modsætning til den modsatte gruppe af forsøgspersoner.
Desuden er planter smukke. Åbenbart så smukke, at de endda kan øge din produktivitet, hvis du også omgiver dig med dem på dit kontor, eller der hvor du arbejder. En meget citeret undersøgelse har nemlig vist, at studerende på en campus var 12% mindre stressede, når der var planter i nærheden, end hvis der ikke var.
Så ud og find nogle smukke planter, som du elsker at kigge på, og tag dem med hjem. Du vil både blive beroliget af at passe dem, og mere produktiv, når du arbejder.
3.Din søvn er hellig
Vi er så småt begyndt at få øjnene op for, hvor vigtig søvn er for stort set alle del af vores liv, men det kan ikke siges nok. Spørg enhver sundhedsekspert, psykolog eller fysioterapeut, og de vil enstemmigt sige: ”Sov!”.
DR lavede for få år siden et helt tema om søvn. For den digitale tidsalder har også gjort sit indtog i soveværelset. Skærmenes blå lys stopper hjernens naturlige produktion af søvnhormonet melatonin, som gør os trætte. Derfor ligger unge som gamle til langt ud på natten og stirrer ind i deres skærm.
Vi anbefaler at du gør dit soveværelse helligt. Køb et gammeldags vækkeur og lad mobilen op i et andet rum, så du er afskærmet fra den. Desuden ville det være befriende for dig, hvis du helt kunne undgå skærme i den sidste time, inden du går til ro. På den måde bliver du naturligt træt, og vil opleve at have nemmere ved at nå frem til den gode søvn.
I DR’s dækning kunne man også læse, hvordan 40% af danskerne sover dårligt om natten. Men der er midler, man kan tage i brug.
Her får du lige en række hurtige råd:
- Drop alkohol, koffein og mad kort før du skal i seng.
- Køb mørklægningsgardiner, hvis du får lys udefra, eller hvis du vil undgå morgenlyset.
- Investér i en god madras og gode puder og dyner – det er det værd.
- Undgå høje lyde over 30 decibel, imens du sover. Brug evt. ørepropper.
- Få motioneret eller rørt dig i løbet af dagen.
Selv har jeg også nydt godt af apps som Headspace og Calm, der er fyldt med alt fra mindfulness-øvelser, meditationer og godnathistorier, man kan lytte til, når man forsøger at falde i søvn.
De har blandt andet reddet mig, hvis jeg er vågnet mig om natten og har svært ved at falde i søvn igen.
Husk, at det altid er en dårlig idé at nedprioritere søvn. Når du er genopladet og klar i hovedet, vil du få gjort det du skal nå på rekordtid. Og så er det sundt for alt, du kan komme i tanke om. Sov godt!
Janus Fabricius Nielsen
Journalist