Love og regler for etablering af små bygninger
Hvad betegnes som småbygninger?
- Sauna
- Wellness rum
- Carport
- Skur
- Overdækket terrasse
- Pavillon
Carporte, udhuse m.m. under 50 m² i alt
Fra 1. juli 2017 udgår anmeldelsesbegrebet af bygningsreglementet. Ændringen har blandt andet betydning for opførelse af sekundær bebyggelse, der har et samlet areal på højst 50 m2. Sekundær bebyggelse er sauna, garager, carporte, udhuse, overdækkede terrasser, drivehuse og lignende bygninger med et areal på højst 50 m2.
Små bygninger under en vis størrelse
Fra 1. juli 2017 skal opførelse af mindre bygninger ikke længere anmeldes til kommunen, hvis de er under en vis størrelse. Små bygninger på under 10 m2. skal nu tælles med i de 50 m2.
Disse var tidligere undtaget.
Nye love og regler?
– Hvis det samlede areal af samtlige småhuse på grunden udgør mindre end 50 m2. skal du hverken anmeldes eller søges byggetilladelse.
– Hvis det samlede areal af småhuse er over 50 m2. så du altid søges byggetilladelse
– Hvis den nye bygning bygges til eksisterende hus så skal der altid søges byggetilladelse.
– Der kan stå specifikke regler i lokalplanen eller grundejerforeningen mm. som går forud for de generelle regler.
Bebyggelsesprocent
Er der mere end én små bygning på din grund, skal du være opmærksom på, om du kan overholde bebyggelsesprocenten. Du kan altid bygge 35 m2 (20 m2 for rækkehuse) uden at det skal medregnes i bebyggelsesprocenten, men arealer over 35 m2 og 20 m2 skal medregnes.
Du skal derfor være opmærksom på, om byggeriet vil betyde, at bebyggelsesprocenten overskrides. Hvis du er i tvivl, kan du henvende dig til Teknik & Miljø i din kommune.
Lokalplaner
Du skal også være opmærksom på, om der er forhold i f.eks. lokalplaner som regulerer opsætningen af garager m.v. Se de gældende lokalplaner på hjemmesiden.
Oplysninger til brug for BBR
Når den nye bygning er færdig, har du pligt til at give oplysninger om byggeriet til kommunen til brug for ajourføring af Bygnings- og Boligregistret (BBR).