Akustisk Terapi
Lær kunsten at slappe af til musik i din hjemmespa.
“Musik er en moralsk lov. Det giver universet sjæl, vinger til sindet, flyrejse til fantasien, charme til sorg, og munterhed og liv til alt.” /Plato/
Musik forbindes tit med humør, men bortset fra det, påvirker det også de fysiologiske processer, såsom pulsen og vejrtrækningen, samt stimulerer udløsningen af endorfiner. Alle former for musik kan have terapeutiske virkninger, dog kan musik fra éns egen kultur være langt mere effektiv. I kinesisk medicin-teori menes de fem indre organer og meridian systemet at have samme tilsvarende musikalske toner, som også anvendes i heling.
Forskellig slags musik fremkalder forskellig slags neurologisk stimulering. For eksempel, har klassisk musik vist sig at forårsage en følelse af komfort og afslappelse, hvorimod rock musik kan føre til ubehag. Musik kan opnå sin terapeutiske virkning blandt andet ved at øge smertegrænsen.
Siden oldtiden har musik været brugt som et helende redskab. Skriftlige referencer er blevet fundet i skrifter fra de græske filosoffer Pythagoras, Aristotle og Plato. På tværs af kulturer har forskellige grupper brugt musik til at forbedre den traditionelle helbredelsesmetode i århundreder. Referencer til musikkens helende egenskaber er dukket op i gamle indianske piktogrammer, afrikanske petroglyffer og andre gamle inskriptioner. Helbredende sange er også blevet mundtligt overført over hele verden.
Buddhistiske munke og indiske yogier har en lang tradition af sange, hvis formål er at ændre deres fysiske og psykiske tilstand. Praktiserende læger af traditionel kinesisk medicin (TCM) har benyttet sig af musik til at helbrede.
Nogle forskere mener at “moderne” musikterapi begyndte i midten af 1700 tallet, da Louis Roger skrev sin afhandling “ A Treatise on the Effects of Music on the Human Body”. Andre mener, at den moderne musikterapi begyndte i det tidlige 20. århundrede som behandlingsmiddel til soldater under og efter begge verdenskrige. Patienters udvikling førte til en stigning i udbredelsen af disse musik-terapi programmer, og det førte til en bredere videnskabelig nysgerrighed omkring musikkens mulige, kliniske virkninger.
Musik er blevet brugt til at påvirke fysisk, følelsesmæssig, kognitiv, og social velvære samt forbedre livskvaliteten for sunde mennesker, såvel som for de handicappede og syge.
Afslapning/stress/angst
Afslapning er en fysiologisk tilstand, der fremskynder mange af kroppens helbredende reaktioner. Afslapning fører til reduceret hjertefrekvens, blodtryk og spændinger, samt mange andre gavnlige ændringer. Musik-terapis virkning har vist sig at kunne berolige og virker afslappende.
Smerte
Musik-terapi kan hjælpe i en bred vifte af smertetilstande. Det sker først og fremmest ved dens evne til at forbedre humøret, give en følelse af afslappelse, samt øge smertegrænsen. Mange forsøg har givet positive resultater.
Børneudvikling
Der er beviser, der peger på at musik afspillet til livmoderen i den sene graviditet, kan føre til at barnet bliver mere musiklydhør efter fødslen. Beroligende musik kan berolige nyfødte og gøre dem mindre ophidsede. Musik afspillet for babyer, som er født for tidligt, kan medføre til en stigning i deres appetit og vægt, samt en øget tolerance overfor stimulering. Derudover opleves der også efter terapien en lavere hjertefrekvens samt dybere søvn.
Søvnkvalitet
Hos ældre mennesker kan musik føre til en betydelig forbedring i kvaliteten og varigheden af søvnen; de føler sig mere udhvilet og bruger kortere tid til at falde i søvn, har færre søvnforstyrrelser og dermed færre søvnrelaterede problemer i dags-timerne.
Hjerteproblemer
Musik-terapi kan lindre smerte og angst hos voksne, der undergår hjerteoperation, skønt det ikke synes at påvirke hverken hjertefrekvensen eller blodtrykket. Hos børn kan musikterapi forbedre hjertefrekvensen og åndedraget, såvel som lindre smerte.
Denne artikles informationer er baseret på Natural Standard database information. Hvis du gerne vil vide mere om de videnskabelige fakta, skal du dykke ned i det følgende afsnit om akustisk terapi.